Perforatia timpanului

 

Autor: Dr. Mura Hainăroșie

Introducere

Perforația timpanului reprezintă prezența unei găuri în membrana ce separă urechea externă de urechea medie, respectiv conductul auditiv extern de casa timpanului. Timpanul, numit și membrana timpanică, este o membrană subțire ce face parte din sistemul de transmitere al sunetelor din exterior spre urechea internă și de acolo prin intermediul nervului auditiv spre creier. Principalul simptom pe care îl dă perforația acestei membrane este scăderea auzului, mai mică sau mai mare în funcție de dimensiunea rupturii și localizarea ei. De asemenea, perforația de timpan se poate însoți de otoree (scurgerea unui lichid din ureche) în două situații: atunci când perforația se datorează evoluției unei otite medii acute, al cărei curs natural este acela de a perfora timpanul și a elimina lichidul purulent din spatele acestuia sau atunci când unei persoane care are deja o perforație de timpan îi intră apă în ureche și îi produce o infecție în casa timpanului. Dacă perforația de timpan s-a datorat unui traumatism (o palmă peste ureche, introducerea unui bețișor de ureche sau a altui obiect ascuțit) din ureche poate să curgă sânge.

 

Diagnostic

Diagnosticul de perforație a timpanului se pune în urma examinării urechii și timpanului fie cu un otoscop, fie cu microscopul de consultație. Scăderea de auz se pune în evidență prin efectuarea unei audiograme.

 

Cauze

Perforația de timpan apare în urma a trei mari categorii de cauze: după un traumatism, datorită unei infecții sau în urma unei intervenții chirurgicale.

Traumatismele care pot produce o perforație de timpan merg de la o simplă palmă luată peste ureche până la accidente de decompresie în cadrul practicării scufundărilor. Utilizarea de bețișoare de urechi sau alte obiecte care sunt introduse în ureche expune și ea la riscul perforării timpanului. Semnul de alarmă după oricare din accidentele enumerate este, pe lângă scăderea auzului, sângerarea din ureche. Perforațiile post-traumatice se pot asocia și cu alte probleme la nivelul urechii medii, cum ar fi luxarea lanțului de oscioare sau dislocarea unuia dintre oscioare ca urmare a traumatismului.

A doua categorie de cauze o reprezintă infecțiile, otitele acute și cronice. Otita medie acută are ca stadiu natural de evoluție perforarea timpanului. Acest lucru se întâmplă astăzi din fericire din ce în ce mai rar, deoarece pacientul se prezintă la doctor și este tratat înainte ca infecția să ajungă în acest stadiu. Dacă însă otita trece neobservată sau este ignorată, se poate transforma în otita cronică, cu persitența perforației.

Printre intervențiile chirurgicale care pot avea drept complicații persistența unei găuri în timpan se numără miringotomia repetată cu aeratoare transtimpanice, chirurgia otosclerozei sau a colesteatomului.

 

Tratament

Perforațiile post-traumatice de mici dimensiuni se pot închide de la sine în câteva săptămâni. În acest interval însă este importantă evitarea pătrunderii apei în urechi, deoarece o infecție ar diminua șansele de închidere spontană a perforației. Hotărârea de a aștepta o poate lua medicul ORL după o examinare atentă a timpanului cu evaluarea dimensiunii perforației și stării mucoasei urechii medii și efectuarea unei audiograme.

În afara acesteu situații, restul perforațiilor de timpan se închid pe cale chirurgicală, fie printr-o mică intervenție de aplicare a unui mentor de cicatrizare pe suprafața timpanului, fie printr-o intervenție mai complexă de miringoplastie, în care gaura din timpan este închisă cu o autogrefă (fragmente de fascie temporală sau grăsime prelevate de la pacient). De asemenea, când se suspicionează asocierea unei leziuni de lanț osicular, se efectuează explorarea chirurgicală a urechii medii în căutarea unei luxații sau dislocări a oscioarelor.

Ignorarea unei perforații de timpan poate duce în timp fie la instalarea unei infecții cronice, cu o ureche care curge tot timpul, fie la dezvoltarea unui colesteatom. Despre patologia aceasta puteți citi mai multe în pagina dedicată ei.

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5