Otita medie acuta

 

Autor: Dr. Mura Hainăroșie

Introducere

Termenul de otită medie acută se referă la inflamația acută a mucoasei din urechea medie. Urechea medie sau casa timpanului este un spațiu care în mod normal este plin cu aer și care comunică pe de-o parte cu celulele mastoidiene (structura osoasă asemănătoare unui fagure situată în osul temporal, în spatele urechii) și pe de alta cu spatele nasului (rinofaringe sau cavum) prin intermediul trompei lui Eustache. Trompa lui Eustache are ca principal rol egalizarea presiunii din urechea medie cu presiunea atmosferică. Un alt rol este acela de a elimina secrețiile produse în urechea medie, care pe această cale ajung în spatele nasului și în gât.

O otită medie acută începe aproape întotdeauna prin inflamația trompei lui Eustache, inflamație care împiedică eliminarea secrețiilor din urechea medie. Cea mai frecventă cauză este infecția virală a căilor respiratorii superioare (simpla răceală).  O altă cauză de inflamație a mucoasei trompei lui Eustache este un episod alergic. Această inflamație determină proasta funcționare a trompei cu împiedicarea aerării urechii medii și stagnarea secrețiilor la acest nivel. De aici până la dezvoltarea unei infecții în urechea medie este doar un pas. Absența aerării și drenajului secrețiilor din urechea medie favorizează dezvoltarea bacteriilor la acest nivel.

Simptomele variază de la dureri la nivelul urechii, febră, scăderea auzului, o ușoară instabilitate sau chiar amețeli, până la scurgerea unui lichid purulent și urât mirositor din ureche, toate acestea apărute în general în contextul unei răceli. La copiii mici simptomele se traduc prin iritabilitate, febră, treziri frecvente în timpul nopții, plâns. Copiii mai mari se plâng de dureri în ureche. Dacă infecția din ureche perforează timpanul și urechea curge, în absența tratamentului, în 10-14 zile infecția se poate extinde la mastoidă. În cazul otomastoiditei acute poate apărea durere la atingere și roșeața zonei din spatele pavilionului auricular. În absența unui tratament cu antibiotice, otita medie acută se poate complica prin labirintită (infecția urechii interne cu amețeli puternice și pierdere de auz), meningită sau abces cerebral, toate complicații grave, care pot amenința viața.

Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe asocierea simptomelor cu rezultatele examinării timpanului. În stadiile de început ale infecției timpanul este roșu. În cursul evoluției acesta poate bomba datorită secrețiilor acumulate în spatele lui sau poate prezenta o perforație prin care se scurge puroi. Testarea auzului arată o scădere a auzului pe urechea afectată. În prezența unei scurgeri din ureche se pot lua probe biologice pentru a determina tipul de bacterie implicată.

Cauze

Otita medie acută se poate dezvolta într-un context de infecție sau inflamație a tractului respirator superior, cum se întâmplă la o răceală, la persoanele cu patologie nazală cronică (rinita cronică hipertrofică, rinosinuzita cronică) sau în cursul unui episod alergic.

Copiii mici sunt predispuși la dezvoltarea acestei infecții, datorită faptului că fac mai frecvent infecții de căi respiratorii superioare și faptului ca trompa lui Eustache este mai scurtă, cu un alt unghi de deschidere și deci mai putin eficientă decât la adult. Un alt factor de risc la copii este hipertrofia vegetațiilor adenoide, care sunt situate tot în spatele nasului, în rinofaringe și care pot bloca intrarea în trompa lui Eustache.

De asemenea, la unele persoane, trompa lui Eustache este beantă (adică larg deschisă în permanență) ceea ce îi anulează rolul de barieră între rinofaringe și urechea medie, favorizând migrarea bacteriilor spre ureche și dezvoltarea unei infecții.

O altă categorie de pacienți care au risc de dezvoltare a unei infecții în urechea medie sunt cei care au o perforație în timpan. Dacă în ureche intră apă, aceasta ajunge prin gaura din timpan în urechea medie și poate provoca aici o infecție.

Tratament

Tratamentul constă în principal în administrarea de antibiotice. Dacă s-a prelevat secreție din ureche, antibioticul va fi prescris conform antibiogramei, dintre cele la care germenul implicat este sensibil. Dacă nu, se va prescrie un antibiotic ce acționează bine asupra sferei ORL, cum ar fi combinația amoxicilina cu acid clavulanic. De asemenea, în prezența unei perforații, secrețiile din ureche trebuie aspirate și urechea spălată cu o soluție cu antibiotic, lucru pe care îl face medicul ORL. Simptomele generale se tratează cu antialgice și antipiretice (împotriva febrei). Tratamentul cu antibiotic trebuie urmat cel puțin 7-10 zile, întreruperea mai devreme pe considerente că simptomele s-au ameliorat sau au dispărut putând duce la selecția unor bacterii rezistente care sunt mult mai greu de tratat.

De asemenea, pentru a diminua riscul de repetare a episodului infecțios de la nivelul urechii, este necesară rezolvarea celorlalte suferințe asociate, cum ar fi patologia rinosinusală, hipertrofia de vegetații adenoide sau alergiile.

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5