Otita externa

 

Autor: Dr. Mura Hainăroșie

Introducere

Otita externă reprezintă o infecție a pielii conductului auditiv extern, cel mai frecvent de origine bacteriană, care apare mai frecvent vara, fiind datorată în parte apei ce rămâne în conduct după baia în mare sau în piscină, în contextul unui climat cald. Infecția este în general limitată la pielea conductului, timpanul fiind foarte puțin sau deloc implicat. Simptomul principal este durerea, acută, mai intensă la manipularea urechii, eventual cu o scădere de auz dacă pielea din conduct este foarte inflamată, fără să fie însoțită de manifestări generale, cum ar fi febră. Dacă apare și febra, se ridică problema existenței în paralel a unei infecții a urechii medii (otita medie acută).

 

Diagnostic

Diagnosticul se pune prin asocierea simptomelor cu examinarea urechii, fie cu otoscopul fie cu microscopul de consultație. La această examinare, pielea conductului apare roșie și inflamată, uneori atât de mult încât închide conductul auditiv extern și împiedică vederea timpanului. Se mai pot remarca și secreții la nivelul conductului. În cazul otitei externe produsă de o ciupercă, aspectul local al secreției este acela de fire de bumbac. Scăderea de auz, atunci când este prezentă, poate fi obiectivată prin efectuarea audiogramei (testarea auzului). Tipul exact al germenului ce cauzează infecția se determină prin prelevarea de secreție otică, ce se trimite la laboratorul de analize.

 

Cauze

La apariția otitei externe participă mai mulți factori: un mediu umed în conductul auditiv extern creat de apa care a rămas acolo după duș, baie în piscina sau în mare; mediu înconjurător cald (temperatura crescută favorizează dezvoltarea bacteriilor); existența unei răni la nivelul pielii conductului. Otita externă poate fi produsă și prin astuparea intrării în conductul auditiv extern, de exemplu cu vată.

 

Tratament

Tratamentul este local, prin aspirarea secrețiilor și instilarea de picături cu antibiotic sau antimicotic (împotriva ciupercilor). Uneori, atunci când pielea din conduct este foarte inflamată, medicul poate decide introducerea unei meșe în coductul auditiv extern care trebuie menținută umedă cu picături cu antibiotic. Meșa nu se ține în conduct mai mult de 1-2 zile. Tratamentul local trebuie urmat timp de câteva zile, cu controale zilnice la medic. Antibioticele pe cale orală (pe gură) nu sunt necesare decât atunci când se asociază și o otită medie. Pentru durere se prescriu fie antialgice, fie antiinflamatoare.

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5