Maladia Lyme

Definiție

Boala Lyme este cea mai frecventă maladie transmisă de la căpușe și este cauzată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi. Boala se transmite prin intermediul mușcăturii de căpușa de la insecte ce sunt purtătoare ale bacteriei. Sunt mai expuse persoanele care lucrează în grădină, care petrec timp în zone cu iarbă înaltă, pădurarii, vânătorii și persoanele posesoare de câini și pisici.

In prevenția apariției acestei boli cel mai important este evitarea mușcăturii de căpușă:

- dacă aveți grădină, tundeți iarba scurt și curățați stratul de frunze moarte; dacă aveți lemne de foc în curte, încercați să le țineți într-o zonă însorită

- purtați haine lungi pentru a evita contactul cu căpușele când sunteți în zone cu iarbă înaltă – chiar și în parc! – și folosiți spray de protecție împotriva insectelor

- o căpușă trebuie îndepărtată imediat, dacă v-a mușcat; foarte importantă este îndepărtarea capului acesteia, de aceea căpușa nu trebuie rasucită, căci există riscul ca o parte din ea să rămână înfiptă în piele; cea mai bună modalitate de îndepărtare a unei căpușe este cu ajutorul unei pensete

Simptomele pot apărea și la o lună de la mușcătura de căpușă și sunt reprezentate de o roșeață la locul mușcăturii, care în câteva zile se extinde (numită și eritema migrans), asociată cu simptome de răceală, cu febră, frisoane, oboseală și dureri de cap.

La câteva săptămâni până la câteva luni de la mușcătură pot apărea dureri articulare, în special la nivelul genunchilor și probleme neurologice: meningită, paralizie facială periferică, slăbiciune musculară la nivelul brațelor și picioarelor.

Simptome care apar mai rar sunt: hepatita, inflamații la nivelul ochilor sau tulburări de ritm cardiac.

 

Mergeți la doctor dacă ați fost mușcat de căpușă și au apărut oricare din simptomele descrise mai sus, chiar dacă acestea au dispărut rapid.

 

Diagnostic

Datorită faptului că maladia Lyme produce simptome nespecifice (care ar putea fi determinate de un număr de alte boli) diagnosticul poate fi dificil de pus. În principal, dacă nu există certitudinea unei mușcături de căpușă și nu a apărut acel eritem migrator, diagnosticul se bazează pe efectuarea unor teste de laborator ce identifică prezența de anticorpi împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi. Aceste teste însă sunt eficiente la câteva săptămâni de la mușcăturaă, pentru ca organismul să aibă timp să dezvolte anticorpii.

O modalitate de debut al acestei boli o poate reprezenta paralizia faciala periferică. În acest caz medicul ORL vă v-a consulta pentru a elimina alte cauze ce pot determina acest simptom – o afecțiune a urechii sau a glandei parotide.

 

Cauze

Maladia Lyme este cauzată de o bacterie numita Borrelia burgdorferi, transmisă prin intermediul capușelor de la animale domestice sau sălbatice. Nu toate mușcăturile de căpușă provoacă această boală, dar cu cât căpușa rămâne atașată de piele mai mult timp, cu atât mai mult crește riscul de transmitere.

 

Tratament

Tratamentul se face cu antibiotice orale, luate pe o perioada de 14 până la 21 de zile. În cazul apariției complicațiilor neurologice, poate fi necesară administrarea intravenoasă a antibioticelor, timp de 14 până la 28 de zile.

Tratamentul funcționează cel mai bine în stadiile de început ale bolii și pacientul se vindecă. După apariția complicațiilor, răspunsul la tratament poate fi întârziat și recuperarea poate dura mai mult.

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5