Deviatia de sept

 

Autor: Dr. Răzvan Hainăroșie

Introducere:

Deviația de sept apare atunci când peretele subțire (septul nazal) din interiorul nasului este deplasat. Septul nazal desparte cele două cavități nazale, stânga și dreapta, și este situat ideal pe centrul nasului. La 80% din oameni septul nazal este deplasat, făcând una din cavitățile nazale mai mică.

Când deviația este severă poate bloca una din fosele nazale și reduce astfel fluxul de aer. Simptomele care rezultă de aici includ dificultăți la respirație, congestie nazala (nas înfundat), epistaxis (sângerare din nas) și infecții sinuzale frecvente.

Deviația de sept poate fi prezentă la naștere sau, mai frecvent, poate fi rezultatul unui traumatism. Tratamentul obstrucției nazale poate include medicamente pentru ameliorarea simptomelor, dar corectarea deviației de sept nu se poate face decât chirurgical.

Dacă deviația de sept este minoră, nu apar simptome. Dacă însă este severă poate determina apariția următoarelor semne și simptome:

- obstrucția uneia sau a ambelor nări; această obstrucție îngreunează respirația pe nas, fiind mai severă în timpul unei răceli sau unui episod alergic ce determină inflamația mucoasei nazale.

- congestie nazală, al cărei rezultat este rinoreea posterioară (scurgerea secrețiilor din nas în gât); acest lucru se întâmplă atunci când secrețiile nazale nu se pot scurge în afară.

- epistaxis (sângerare nazală), apare prin deshidratarea mucoasei septului nazal, care crește riscul de sângerare.

- infecții sinuzale frecvente sau recurente; acestea apar prin blocarea secrețiilor în nas și se însoțesc de dureri la nivelul feței sau dureri de cap.

- respirație zgomotoasă în timpul somnului până la apnee în somn atunci când se asociază și alți factori

Diagnostic:

Medicul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și istoricul dumneavoastră medical și va efectua un examen local pentru a determina dacă aveți sau nu o deviație de sept. De asemnea este nevoie și de o examinare fibroscopică pentru a determina prezența eventualelor complicații.

Cauze:

Deviația de sept poate fi:

- prezentă la naștere. Uneori deviația de sept se produce în cursul dezvoltării fetale și este evidentă la naștere

- produsă de un traumatism la nivelul nasului. În general, deviația de sept se produce printr-un traumatism care duce la deplasarea septului din poziția sa normală. La nou-nascuți, acest traumatism se poate produce la nașterea pe cale naturală. La copii și adulți, o multitudine de accidente pot duce la un traumatism nazal – de la căderea de pe o treaptă până la ciocnirea cu o altă persoană. De asemenea, traumatismele nazale sunt frecvente în cazul sporturilor de contact sau a accidentelor de mașină.

Factorii de risc includ:

- practicarea sporturilor de contact

- nepurtarea centurii de siguranță în mașină

Din punctul de vedere al complicațiilor, o deviație de sept severă poate duce la:

- infecții sinuzale cronice

- congestie nazală și rinoree posterioară

- epistaxis (sângerare nazală)

- dureri la nivelul feței și dureri de cap

Tratament:

Medicamentos:

Tratamentul inițial poate fi îndreptat către ameliorarea simptomelor, cum ar fi congestia nazală și rinoreea posterioară:

- decongestionante – spray-urile nazale decongestive vă fac să respirați mai ușor, dar nu trebuie folosite mai mult de 3-4 zile la rând.

- corticoizi intranazali – pot ușura congestia nazală prin scăderea edemului de la nivelul mucoasei nazale.

Medicamentele sunt însă doar o soluție temporară, deoarece nu pot corecta deviația de sept.

Chirurgical:

Dacă simptomele sunt severe, cum ar fi obstrucție nazală semnificativă, sinuzită cronică sau sângerări nazale repetate, trebuie să luați în calcul efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru a corecta deviația de sept (intervenție numită septoplastie).

Septoplastia este singurul mod de a repara un sept deviat. În cursul acestei operații, septul nazal este repoziționat pe centrul nasului.

Uneori, operația de septoplastie este însoțită, din considerentele estetice ale pacientului, și de o rinoplastie. Rinoplastia presupune ajustarea oaselor și cartilajelor nazale pentru a schimba mărimea sau forma nasului.

Prevenție:

Pentru a evita traumatismele de la nivelul nasului, puteți lua următoarele măsuri:

- purtați cască atunci când practicați sporturi de contact

- purtați centura când mergeți cu mașina

 

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5