Cerumen si dopuri de ceara

Autor: Dr. Mura Hainăroșie

Introducere

Cerumenul sau ceara din urechi este produsă de ureche în scop de protecție. În conductul auditv extern există două tipuri de glande, cele ceruminoase (care produc ceară) și cele sebacee (care produc sebum), care împreună produc cerumenul. In funcție de predominanța unuia din tipurile de glande, ceara poate fi uscată sau lichidă. Scopul cerumenului este acela de a proteja pielea conductului auditiv extern prin crearea unei pelicule subțiri la suprafața acesteia. Această peliculă oprește praful și alte particule prezente în aer să intre în ureche și are și, într-o mică măsură rol antibacterian, oprind dezvoltarea unei otite externe la cel mai mic contact cu bacteriile. Așadar, ceara din urechi este benefică și curățarea ei în totalitate poate fi contraproductivă. Absența ei din ureche produce mâncărimi și iritații ale pielii conductului auditiv extern. Astfel curățarea urechii nu trebuie făcută decât în exterior și doar la intrarea în conductul auditiv extern. Ceara este împinsă spre exterior de mișcările de mestecare și înghițire, astfel încât ajunge la intrarea în ureche de unde poate fi curățată în securitate. Introducerea oricăror obiecte în ureche este atât inutilă cât și periculoasă. Utilizarea bețișoarelor de urechi nu face decât să împingă ceara spre timpan și să formeze un dop. De asemenea, orice obiect introdus în ureche poate răni pielea conductului sau poate perfora timpanul. În plus, orice manipulare a pielii conductului, inclusiv cu degetele, provoacă o creștere a producției de ceară, ca măsură de apărare.

 

Diagnostic

Dopul de ceară este poate cea mai frecventă cauză de scădere lejeră a auzului. Dopurile pot fi de doua feluri: de ceară clasic sau dop epidermic compus din cerumen și resturi de piele. Constatarea prezenței unui dop se face prin examinarea urechii cu otoscopul sau microscopul de consultație. Dopul de ceară se situează în general în treimea externă a urechii, în timp ce dopul epidermic este situat mai adânc, e dur, aderent de piele, creează ca un mulaj al conductului și poate ajunge până la timpan.

 

Cauze

Dopurile de ceară se formează la persoane care produc mai multă ceară, fără să cunoaștem cauza exactă a acestei hiperproducții. De asemenea, ele pot fi provocate prin încercările de curățare excesivă a conductului auditiv extern, cu bețișoare de urechi sau alte obiecte, cu care nu se reușește decât împingerea cerumenului spre timpan și formarea unui dop. Uneori, dopul de ceară poate conține corpuri străine rămase în conduct, cum ar fi o bucățică de vată uitată acolo. Prezența firelor de păr în exces la intrarea în ureche mai poate fi o cauză a formării dopurilor de ceară.

 

Tratament

Extragerea dopurilor de ceară este considerată o manevră medicală, ce trebuie făcută de un specialist. Utilizarea spray-urilor disponibile în farmacii este discutabilă. În cele mai multe cazuri nu au efectul dorit și oricum nu trebuie utilizate decât atunci când există certitudinea că nu sunt răni la nivelul pielii conductului și timpanul este întreg. Dacă timpanul nu este întreg și există o comunicare cu urechea medie (o gaură în timpan, de care pacientul nu știe), crește riscul provocării unei infecții în urechea medie. De asemenea, umiditatea care rămâne în conductul auditiv extern după utilizarea unui astfel de spray poate favoriza dezvoltarea unei infecții, cu apariția unei otite externe.

La extragerea unui dop de ceară se pot folosi fie aspiratorul medical cu canule adaptate utilizării în ureche, fie diverse instrumente concepute special pentru a fi utilizate în conductul auditiv extern. Gesturile se fac la vedere, utilizând microscopul de consultație, pentru a fi în perfectă siguranță.

Uneori, dupa extragerea unui dop epidermic, pielea conductului poate fi iritată și poate necesita îngrijiri suplimentare.

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5