Astmul

Introducere

Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii caracterizată prin inflamația bronhiilor și îngustarea calibrului acestora. Astmul evoluează prin crize repetate caracterizate prin sufocare, tuse seacă și respirație zgomotoasă, crize care pot apărea zilnic sau de câteva ori pe săptămână.  Pacientului îi este mai greu să expire decât să inspire aer.

Aceste crize pot sa se manifeste la un moment dat, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizați (polen, praf, parfumuri) și se poate agrava în timpul efortului fizic sau expunerii la temperaturi extreme.

Între crize respirația poate fi complet normală sau, în cazuri mai rare, astmul poate induce o jenă respiratorie permanentă.

Este posibil ca primele crize să fie trecute cu vederea și să fie relatate de pacient ca "răceli frecvente", pacientul acuzând nas înfundat și tuse ca la o răceala, dar niciodata febră.

Boala poate avea diverse grade de severitate. Formele ușoare se manifestă prin crize rare, de mică intensitate și care pot trece de la sine. Dacă boala este mai severă, crizele pot apărea mai frecvent, chiar zilnic, sau în timpul nopții, trezind pacientul din somn. Intr-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici între crize, acuzând șuierat în piept și tuse.
Un pacient care de obicei face crize rare poate trece printro perioadă de agravare a simptomelor, adesea declanșată de o viroză respiratorie sau de o expunere la un alergen (de exemplu, înflorirea plopilor). Atunci, el face o exacerbare a bolii, care de obicei îl îndeamnă să se adreseze medicului.

Există unele simptome de alarmă ale unei crize de astm, ce necesită o intervenție medicală de urgență (apelarea numărului de urgență 112 sau prezentarea la o cameră de gardă). Acestea sunt:

- dificultate în a vorbi

- creșterea ritmului cardiac (palpitații)

- anxietate, agitație sau confuzie

- transpirații

- colorația albăstruie a buzelor sau degetelor

Diagnostic

Diagnosticul este pus de medicul pneumolog prin examenul clinic, efectuarea spirometriei (test respirator ce măsoară debitele și volumele de aer care pot fi expirate de către pacient) și a unei radiografii pulmonare pentru excluderea altor cauze. Evidențierea cauzelor de bronhospasm este importantă în abordarea terapeutică.

Cauze

Există o diferență între cauzele ce duc la apariția astmului ca boală și factorii ce favorizează declanșarea unei crize de astm. Din păcate, cauzele exacte ale apariției acestei boli nu sunt pe deplin cunoscute.

În urma a numeroase studii se poate spune însă că există anumiți factori ce fac posibilă apariția acestei afecțiuni, și anume: antecedentele familiale de astm, expunerea la fum de țigară (copiii care cresc în case în care se fumează), poluarea atmosferică intensă, expunerea la diverși alergeni (praf, păr de animale, mucegaiuri).

Factorii declanșatori ai unei crize de astm sunt multipli, de la expunerea la diverși alergeni, la infecții virale de căi respiratorii (o simplă răceală poate declanșa la un pacient astmatic o criză), efortul, mai ales când este făcut în condiții de frig, declanșarea unei alergii alimentare, până la stress.

Tratament

Astmul fiind o boală cronică, trebuie tratat permanent, nu numai în timpul crizelor. Un tratament corect de fond previne apariția altor crize.

Tratamentul trebuie adaptat în funcție de gradul de severitate a bolii, precizându-se astfel numărul medicamentelor și dozele lor.

Astmul nu este o boală vindecabilă, dar este ușor tratabilă, obiectivul fiind ca astmaticul să ducă o viață normală, cu prețul administrării unui tratament. 

Exista două mari categorii de medicamente pentru astm: cele pentru controlul crizei de astm și tratamentul de fond, ce vizează prevenirea crizelor.

Tratamentul crizei de astm are drept scop ameliorarea spasmului bronșic cu îmbunătățirea respirației. Medicamentele utilizate sunt numite bronhodilatatoare și se administrează sub formă inhalatorie, deoarece așa au acțiunea cea mai rapidă. Modalitatea de administrare corectă a medicației prin inhalație este importantă pentru un beneficiu maxim al acesteia.

Tratamentul de fond al astmului vizează reducerea inflamației de la nivelul bronhiilor și a frecvenței crizelor, de aceea este important a fi luat în fiecare zi. 

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5